Ceràmica Roca Caus

Qui som

El nostre taller té una llarga tradició, des de l'any 1700, i ha anat passant de pares a fills fins als nostres dies. Es troba ubicat al número 14 del carrer de Sant Miquel, dit també el carrer dels cantirers, a la vila de Verdú. El visitant gaudirà en la seva visita del taller on els terrissers tornegen.

Podrà veure l'antic forn de tipus morú que data, en la part inferior, del 1700, també hi podem trobar la basa del fang, que servia antigament per fabricar-lo.

La botiga i exposició de 200 m² es pot veure i comprar les peces del nostre taller, així com també obres de diferents artesans.

Què fem

A Verdú tots els estris es feien servir bàsicament per posa-hi aigua i la tradició popular diu que aquest Sellons fan l'aigua fresca.

En les èpoques en què no existien les neveres era important mantenir l'aigua fresca, sobretot a l'estiu. Els Sellons de Verdú ploren, això vol dir que el fang, que no és envernissat, té poros i deixa filtrar una mica d'aigua per damunt de la superfície del Selló.

La ceràmica negra de Verdú és produïda per cocció a 900-1000 ºC de les peces de fang, originalment vermelles, en un forn on el fum és molt present, és a dir, amb poc oxigen. En contra de la creença popular, el color negre no és causat pel fum, sinó pels compostos de ferro que conté l'argila i per la cocció en aquestes condicions.